galapagos sky

Galapagos Master Itinerary - Galapagos

Notera: Din säkerhet är det absolut viktigaste och denna safari kan ändras efter kaptenens beslut avseende väderförhållandena under kryssningen. Närhelst det är möjligt kommer man att erbjuda 4 dyk per dag. Nattdykning kan genomföras beroende av kaptenens beslut. Vi kan behöva flytta aktiviteter till andra dagar och i värsta fall ersätta planerade aktiviteter med alternativa om det krävs. 

Galapagos Master Itinerary

Galapagos safari

Dag 1 - Isla Lobos

Ni landar på San Cristobal flygplats på Galapagos och blir upphämtade av personal från Galapagos Master och får transfer till båten. Båten lämnar hamnen och ni får en genomgång av allting som kommer ske ombord. Ni beger er mot Isla Lobos som är känd för sina sjölejon och gör där ett check-dyk. Ni har där även möjlighet att få se havsleguaner och havssköldpaddor.

Dag 2 - Punta Carrion

Ni åker vidare mot Punta Carrion där ni dyker under dagen

Dag 3–5 - Wolf Island och Darwin Island

Dessa båda öar anses tillhöra de bästa dykdestinationerna i världen! Den exakta fördelningen av dyken avgörs på plats, men mest troligt är att man dyker en dag på Wolf, sedan en hel dag + en morgon på Darwin och sedan avslutar med ett dyk på Wolf på vägen tillbaka.

Wolf Island ligger över 100 kilometer nordväst om den större ögruppen på Galapagos. Men här har du allt: Stim med hundratals hammarhajar, sjölejon, rockor, sköldpaddor, delfiner och, med lite tur, valhajar. Här finns också ett rikt djurliv i övrigt, med koraller och revfiskar. Wolf är även en stor upplevelse ovan ytan. Det är i stort sett omöjligt att gå i land, men den karga vulkanön hyser fågelkolonier med hundratusentals sjöfåglar som havssulor, fregattfåglar, pelikaner och måsar. Möjliga dykplatser här är El Derrumbe, Islote La Ventana, La Banana, Punta Shark Bay.

Vid Darwin Island finns det möjlighet att dyka med delfiner, örnrockor, muränor, mantor, stora stim av hammarhaj, galapagoshajar, grindvalar och enorma valhajar. Här sammanstrålar nämligen dräktiga valhajshonor, av hittills okänd anledning, på sin väg mot de platser där de föder sina levande ungar. Ofta är dessa honor upp emot 12-14 meter! Ön har lodräta väggar och landstigning är omöjlig även här, men från båten kan man få se endemiska fågelarter, inklusive galapagospingviner och rödfotad respektive Nazca-havssula. Ett imponerande landmärke är Darwin’s Arch, en naturlig formation som liknar en triumfbåge och som utgör en av dykplatserna.

Dag 6 - Roca Redonda och Punta Vicente Roca

Planen är att göra två morgondyk vid Douglas Cape på Fernandina Island. Under ett strömdyk här kan man få se havsleguaner, pingviner, sälar och sjölejon. 

Isabela är den största ön i ögruppen och är formad ungefär som en sjöhäst. På nordvästra delen, i vad som blir sjöhästens mun, ligger Punta Vicente Roca och här planerar man att dyka på eftermiddagen. Här bildar resterna av en vulkankrater två åsar som innesluter en skyddad vik. Här väller den näringsrika Cromwell-strömmen upp och skapar förutsättningar för ett överflöd av marint liv som i kombination med den skyddade viken gör detta till en av de bästa dykplatserna på Galapagos. Här kan man busa med sjölejon, få se havssköldpaddor i stort antal, klumpfisk, blåsfisk, marlin och med lite tur även Galapagos tjurhuvudshaj. Tittar man noga kan man även hitta frogfish, elektriska rockor, sjöhästar och red-lipped batfish.

Vill man skippa dykningen och stiga i land finns den möjligheten denna dag. Man går i land på Punta Albemarle (Isabela) där det enbart finns ett spår av människan. En övergiven radarstation som användes av amerikaner under andra världskriget för att förhindra Japanska krigsfartyg från att närma sig Panamakanalen. Här trivs Mangroves mitt bland all mjuk lava och utger häckningsplats för de enda galapagosskarvarna i världen. Även den största havsleguanen håller till här.

Dag 7 – Cousin’s Rock, Batolome Island och Santa Cruz

Cousin’s Rock ligger utanför den östra kusten av Santiago (norr om Bartolome). Och här planeras det att göra 1 dyk. Klippan sticker upp knappt 10 meter över havet och i södra delen ligger ett klippblock som bildar en smal kanal. Här finns en blandad dykmiljö med koralltäckta klippor som skyddar en hel del spännande makroliv, samtidigt som det är gott om tropiska fiskar och större djur. Här finns även sjölejon, havssköldpaddor, örnrockor, revhajar och mantor, men tycker du om att fotograferar så kan detta vara den bästa dykplatsen att använda makroobjektivet. På de vackra klippavsatserna finns svarta koraller, små hårda koraller, solfjäderkoraller, vackra svampdjur och bland dessa hittar du diverse hökfiskar, nakensnäckor, sjöhästar, bläckfiskar och annat kul.

Det är denna dag möjligt att göra en utflykt på land på Bartolome Island. Det är en vacker liten ö mest känd för Pinnacle Rock, ett av de mest välkända landmärken på Galapagos. Denna otroliga geologiska plats med sin svindlande klippvägg har bildats av lava från ett utbrott från en undervattensvulkan. Här kan man vandra upp för en 600 meters led och njuta av den fantastiska utsikten över Pinnacle rock, Sullivan Bay, Isla San Salvador och Isla Daphne. Man kan även besöka den norra stranden för lite snorkling med galapagospingvinerna.
Man kan även gå iland på Santa Cruz och göra en utflykt bland stora sköldpaddor, hackspett, ugglor, dimmiga skogar och enorma tunnlar som bildats av lava.

Dag 8 - Interpretation Center (Centro de Interpretación)

Tolkningscentret i San Cristobal är bl.a. till för att ge besökaren en bild av Galapagos i ett naturhistoriskt, men även humanhistoriskt perspektiv. Här kan du lära dig mera om öarnas vulkaniska ursprung, de havsströmmar som har betydelse för det marina livet m.m. I en annan del av centret presenteras de viktigaste historiska händelserna från upptäckten och koloniseringen av Galapagos. Ytterligare en avdelning tar upp ögruppens aktuella utmaningar och hur vi människor ska kunna hantera dem. Efter besöket på Tolkningscentret blir det litet tid för strandliv á la Galapagos, tillsammans med sjölejon och havsleguaner. 


Dag 9 - Avfärd

Efter en sista frukost ombord är det tid för utcheckning och betalning av utrustningshyra, barnota, varor från skeppets souvenirbutik m.m. Detta är också det tillfälle då man ger dricks till besättningen. Denna ges som en samlad summa från gruppen och lämnas i ett kuvert till kaptenen, som sedan ansvarar för rättvis fördelning. Sedan hjälper besättningen till att märka upp bagaget och köra i land det. Därefter är det deltagarnas tur att bli förda iland och vidare med ordnad transport till flyget för dem som ska flyga vidare eller hem. Alternativ transfer går till eventuellt hotell för de som valt att stanna kvar några extra dagar på Galapagos.

 
book now

Boka nu

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

departures

Avgångar
& priser

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.