Vrak i Sudan 

Blue Belt

wrecks1

På väg på en smugglingsresa från Saudi Arabien, missade lastskeppet Blue Belt passagen mellan reven och kolliderade med Shaab Su’adi i december år 1977, 8 km norr om Port Sudan. Hon ligger upp-och-nervänd i rät vinkel mot revet. Fören ligger i sanden på 18 meter och aktern slutar på ett djup av cirka 70 meter. Lastad med bilar, lastbilar, traktorer och reservdelar är hon lokalt känd som Toyota-vraket. Resterna av fordonen är utspridda på havsbottnen runt vraket och utgör ett mycket intressant dykmål.

Umbria

Wingate reef ligger 35 minuter från Port Sudan och är platsen där Umbria ligger. Hon är utan tvekan ett av Röda havets mest fotograferade vrak. Den italienska besättningen sänkte henne medvetet år 1940, för att undvika att tas till fånga av engelsmännen. Hennes resväg gick mot Calcutta via Eritrea med en blandad last av över 350 000 bomber. Hon bar även däck, vin och tre Fiat Lagunas, vilket hon tog med sig till botten.

Detta 150 meters vrak ligger på 40 meters djup på babord sida medan styrbord knappt täckts av vattenytan. Skorstenen och masten har sedan länge fallit ihop och livbåtarna är utspridda över havsbottnen runt henne. Då det inte är så strömt kan man utforska delar av vraket med snorkel och cyklop. Skrovet och ledstängerna är helt täckta av påväxt och skrovet öppet och lätt att komma in i. Styrbords propeller är oskadd och ligger fri från bottnen, vilket ger ett utmärkt fototillfälle på 18 meters djup. Marint liv som "spanish dancers", krabbor, hummer och små bläckfiskar har sina hem här och man kan ofta se hajar stryka omkring.

Conshelf II

wrecks2

Av alla platser i Röda havet är denna plats verkligen som tagen ur en fantasifilm. Cirka 40 km nordöst från Port Sudan ligger detta rev med en platå på 9 meter och branta undervattensväggar. År 1963 ledde Jacques Cousteau sitt Conshelf II projekt här, ett experiment för att försöka lösa ett undervattenboende för människor. Fem män tillbringade en månads tid under vattnet!

Fyrtio år senare kan man fortfarande simma bland det som återstår av hans undervattens-by. Väl under vattenytan börjar du urskilja en lökformad byggnad på tre ben. Detta är ubåtens stålhangar, fortfarande lufttät. Bubblor från dykare har skapat en luftficka inuti. Andra strukturer som hajburar och verktygsskjulet är vackert täckta av koraller.

 
book now

Boka nu

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

departures

Avgångar
& priser

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.