De bästa reven i Sudan

Sanganeb

reefs1

Sanganeb finner man en och en halv timme norr om vraket Umbria. Detta rev reser sig från ett djup på 800 meter upp till havsytan. Här finns ett gigantiskt fyrtorn byggt av britterna. Det är bemannat och sträcker sig 70 meter över revet. Besökare kan ta en tur upp till toppen och ta fotografier av det vackra revet. Det är 288 trappsteg till toppen!

Södra platån på Sanganeb är ett fantastiskt dyk där det finns rikligt med hård och mjukkoraller och enorma stim med jacks, barracudor, tonfisk och snappers. Grå revhaj glider fram nära dig medan den vitspetsade revhajen simmar förbi. Ibland finner du även hammarhaj, "silkies", "oceanic tips" och mantor.

Norra platån utgör ett enastående dyk, men kan vara något farligt. Detta är ett djupdyk med en lägre platå på 45 meter där stim med hammarhaj är vanligt. Här är det vanligt att se grå revhaj, silvertips och "White tips". Där båten ankrar i lagunen finner man ofta en stor grupp delfiner som man kan snorkla med.

Angarosh

reefs2

Detta triangelformade rev är omgivet av mycket branta revväggar. På den södra delen av revet finner du två platåer på ett djup av 30 respektive 40 meter. 

Angarosh, som betyder ”alla hajars moder” är känt för förekomsten av hammarhajar som ofta besöker den djupt belägna platån. På den grundare platån är det vanligt att möta barracudor, jacks och ibland en och annan vitspetsad revhaj. Den starka strömmen säkerställer att korallerna på platåerna trivs alldeles utmärkt och alltid har gott om föda.

Sha’ab Rumi

wrecks2

Av alla platser i Röda havet är denna plats verkligen som i fantasin. Cirka 40 km nordost om Sudans hamn ligger detta rev med en platå på ett djup av 9 meter och en brant undervattensklippa. År 1963 ledde legendaren och havsforskaren Jacques Cousteau sitt Conshelf II, ett experiment i undervattenboende där fem män tillbringade en månads tid under vattnet.

Fyrtio år senare kan man fortfarande simma bland de kvarvarande delarna av hans undervattensby. Det syns bara som en mörk skugga från båten, men väl under vattenytan börjar du urskilja en lökformad byggnad på tre ben. Detta är ubåtens stålhangar, fortfarande lufttät. Bubblor från dykare har skapat en luftficka inuti. Andra delar av fundamentet, även hajburar och metalldelar från verktygsskjulet är vackert täckta av koraller.

Det här dyket är ett grunt dyk längs den västra delen av revet. Förutom lämningarna efter Cousteau´s projekt så får du uppleva ett helt fantastiskt rev som myllrar av liv.

Den södra platån är utan tvekan ett dyk i världsklass med en sluttande platå från 20-30 meter och med branta omgivande revväggar. Här finner barracudor, jacks, gråhaj, vitspetsad revhaj, stora groupers och enorma stim av Anthias.

Under de kallare månaderna så finns det en god möjlighet att få möta stim med hammarhajar vid revets södra ände. 

Mesharifa

Norr om den lilla ön Mukawar ligger det berömda Mesharifa som är världsberömt för den höga sannolikheten till möten med mantor. Den bästa perioden är mellan september och december. Området med sandrevlar och små sandöar är grunt med ett djup på 8-10 meter.

Strömmarna för med sig näring och planktonriktvatten till de väntande mantorna. Här har du chansen att få snorkla och leka med de här vackra varelserna. Så länge som du håller dig på ett lagom avstånd så stannar mantorna i området. Vi vill varna dig för att det är beroende framkallande att simma med mantor!

 
book now

Boka nu

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

departures

Avgångar
& priser

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.