Reseinformation - Jordanien

Tid: +2 GMT (standard), +3 GMT (April - September)

Valuta: Jordanska Dinar (JD), US dollar eller Euro. Försök att växla stora sedlar så ofta som möjligt, på stora restauranger och affärer. En JD består av 1000 fils. Du kommer även höra talas om piastre och qirsh, som båda är 10 fils (10 qirsh motsvarar 100 Fils). Ofta anges inte enheten, så om du ser att något kostar 25 gäller det att ta reda på om det är 25 fils, 25 piastre eller 25 dinarer!
Kreditkort: De flesta restauranger, större souvenirbutiker och bokhandlare tar emot de vanligaste kreditkorten. Se till att fråga om de lägger på en extraavgift för kortköp, då denna ibland kan vara på så mycket som 5%

Språk: Arabiska och engelska

Visum: Max 30 dagar för turister. Visum krävs för alla utländska resenärer. Dessa utfärdas på flygplatsen vid ankomst (JD10). Det finns valutaväxlare i anslutning till diskarna där man fixar visumet, bankomater finns endast tillgänglig efter utfärdandet av visum.

Hälsa: I Jordanien är hälsostandarden hög. De flesta städer har välsorterade apotek, men se till att alltid kolla utgångsdatumet på medicinerna. Det är bra att ta med speciella och viktiga mediciner hemifrån och att även ta med en kopia på receptet. Telefonnummer till apotek (inklusive de med nattöppet) och sjukhus i Aqaba hittar man i de två engelskspråkiga tidningarna.

Vatten: Generellt är kranvattnet i Jordanien säkert att dricka, men om man bara är här på en kort visit är det bättre att ta det säkra före det osäkra och koka vattnet 10 minuter, alternativt dricka vatten på flaska. Men kom ihåg att bara dricka vatten ur flaskor med obruten förpackning. Kranvattnet i södra Jordanien och då speciellt i Wadi Rum kommer från naturliga källor i Diseh och är extremt rent.

Tryckkammare: Finns i Aqaba

Klimat: För att vara ett så pass litet land har Jordanien ett otroligt varierat klimat. Den bästa tiden för ett besök är under våren (mars-maj) eller hösten (september-november), då dagstemperaturen inte är extremt hög. April är nog den bästa månaden med härligt varm temperatur och många färgglada växter i blom. Aqabas genomsnittliga maxtemperatur i januari är cirka 20° C.

Mat: Gatumat som falafel eller shwarma smörgås är billigt och man kan få en hygglig måltid för JD1 till JD3. På en medelklass restaurang kan man räkna med att betala JD1 för en förrätt och från JD1.500 till JD2.500 för de flesta varmrätterna.

Sevärdheter: En av de dyraste entréavgifterna i Jordanien är inträdet till Petra (upp till JD31 för tre dagar, beroende på säsong), men det är det värt! Inträde till andra populära sevärdheter som t ex Jerash kostar JD5, men de flesta ställena är gratis eller kostar bara en dinar eller två.

Dricks: Att ge dricks på 10 % av notan när du äter ute tillhör vanlig artighet och förväntas på finare restauranger. Vissa hotell och restauranger lägger oftast automatiskt på en serviceavgift på 10 %. Dricks är ofta en stor del av lönen för många som arbetar inom servicebranschen så att runda upp till närmaste 250 fils eller ge lös växel uppskattas mycket, gäller även taxichaufförer.

 
Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.

book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se