Egypt Red Sea Diving

Reseinformation - Egypten

Mer information

Egypten och Röda Havet ligger bara sex timmar bort med flyg från Skandinavien och erbjuder dykning i världsklass, men också spännande upplevelser för dig som är historiskt och kulturellt intresserad. Utnyttja gärna möjligheten att upptäcka Konungarnas dal i Luxor vid en dagsutflykt från Hurghada eller varför inte en guidad utfärd i öknen?

Den norra delen av det egyptiska Röda havet delas av Sinai halvön till Aqaba-viken och Suez-kanalen. Det är ett fantastiskt dykområde med en unik miljö som fångat många dykare från alla världens hörn. 

Den legendariska Sinai öknen är ett område med utomordentlig skönhet, där de klippiga röda bergen reser sig från det karga ökenlandskapet, som en stark kontrast till det myllrande marina livet i alla dess färger i det omgivande kristallklara Röda havet. I århundraden var Sinai nästan obebott med undantag för nomadiska beduinstammar och små fiskebyar. De senast tjugo åren har området runt Naama Bay vid fiskebyn Sharm el Sheikh förvandlats till ett paradis för många turister.

Det som började med ”dive camps” för europeiska turister och sedermera små dykcenter, är numera en mindre stad med hotell på alla nivåer, shopping center, golfbanor och vattensportanläggningar. Trots det är Sharm el Sheikh fortfarande charmigt och definitivt värt ett besök.

Det södra egyptiska Röda havet definieras ofta som det vidsträckta området mellan Hurghada och gränsen till Sudan. Det är över 600 kilometer och till största del karg och ödslig kustlinje, som sträcker sig längs med en av jordens rikaste marina miljöer. Kustlinjen följs av högklassiga och till största delen outforskade rev med ett myller av otaliga fiskarter, olika varianter av mjuk & hårdkorall och vertebrater i alla dess former.

Tid: +2 GMT (standard), +3 GMT (sommar)

Språk: Arabiska och engelska

Visum: Maximum 30 dagar för turister. Ingår i Scuba Travel resor för svenska, norska, finska och danska medborgare. Passen måste vara giltiga minst 6 mån efter hemresa för alla nationaliteter.

Valuta: Egyptiska pund (EGP), US Dollars eller Euro. VISA och MasterCard kan användas på de flesta större hotell, restauranger och butiker. Uttagsautomater finns överallt i städer och turistorter, för säkerhetsskull så används helst bankomater som sitter i anslutning till en bank. Tänk dessutom på att de svenska bankerna tar ut en avgift för varje uttag.

Dricks: Dricks är ofta en stor del av lönen för många som arbetar inom servicebranschen. Att ge dricks på restauranger, hotell och för bagagehantering tillhör vanlig artighet. (15 % av summan på restauranger, 10 % vid taxiresor, 1 EGP per väska, $2-4/dag för städpersonal).

Tryckkammare: Sharm El Sheikh, Hurghada, El Gouna och Marsa Alam.

Hälsa & vaccinationer: Om du ska åka på en liveaboard, tänk på att du tar med de mediciner du kan tänkas behöva t.ex. mot förkylning och sjösjuka. Prata med din lokala vaccinationscentral angående vad som passar bäst för just dig, men allmänt brukar man rekommendera vaccination mot Hepatit A och B och att ta vaccinet Dukoral som skyddar mot turistdiarré. 

Rekommendationer: 

Bifolac eller liknande (fråga på apoteket), som hjälper till att återuppbygga en bra bakteriekultur i magen och Immodium eller Dimor är bra mot turistdiarré. Huvudvärkstabletter och nässpray som inte torkar ut slemhinnor. Det är även bra att ta med handsprit att tvätta händerna med regelbundet, speciellt efter att ni hanterat pengar. 

Det finns både apotek och läkare tillgängliga vid landbaserad dykning.

Vatten: Kranvattnet i Egypten är inte alls lämpligt att dricka, det går möjligen att borsta tänderna och tvätta sig i det. Tänk på att inte dricka vatten från någonting annat än en flaska med obruten förslutning! Skölj av frukt och liknande med flaskvatten och inte kranvatten.

Elektricitet: 220 volt. Samma stickkontakter som hemma så adapter är inte nödvändig, det kan dock vara bra att ha om dina elektroniska prylar har jordade sladdar för då är stiften för tjocka för vägguttagen.

Klimat: Egypten har två årstiden: sommar och vinter. Det är varmt året om dagtid, kvällarna på vintern kan dock bli ganska kyliga. Klimatet i Egypten är torrt ökenklimat och det regnar endast några få gånger per år.

Temperaturer

Jan Feb Mar Apr May Jun Jul  Aug Sep Oct  Nov  Dec
 20   22   23   26   33    35    37   38   35    31    26    23  day time (ºC)
 09   09  13   16    20    23    24   24   23   18    14    11  night time (ºC)
 20  18    22   23   25    26    27   28   27    27    25    22  water (ºC)

Klädrekommendationer: Egypten är i huvudsak ett muslimskt land så kvinnor måste tänka på att inte klä sig för utmanande med djupa urringningar och korta kjolar. På sommaren är det väldigt varmt så då räcker tunna sommarkläder både dag och kvällstid. På vintern kan kvällarna bli ganska kalla då är det bra att ha med sig långärmat, jacka och långbyxor. Vid besök i en moské ska kvinnors axlar och knän vara täckta och alla ska vara barfota. 

 
Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.

anchor

Vad är en Liveaboard?