northern wrecks red sea package

Vrak i Norra Röda havet 

northern wrecks map

1. Million Hope

Hon byggdes 1972 i Japan som ett lastfartyg och lanserades som ”Ryusei Maru”. Sommaren 1996 när hon var lastad med 26 000 ton pottaska och fosfat så fattade hon eld när hon var på väg till Jordanien. Elden spred sig snabbt över hela fartyget och hon förlorade kontrollen och körde rakt in i reven vid Sinaikusten.

Idag kan man se mer än hälften av skeppet på fler kilometers avstånd. Massor av stimfiskar och mjuka koraller har nu bosatt sig runt skeppet.

2. Kormoron

Hon byggdes 1963 och blev omdöpt flera gånger tills att hon gjorde sin sista resa i augusti 1984. Med en last av fosfat rammade hon Laguna-revet och sjönk.

Hon ligger på den norra änden av revet och är lätt att upptäcka då hennes akter ligger ovanför vattenytan. Det trasiga vraket ligger på 8 meters djup och hennes motorer och andra vrakdelar ligger utspridda över ett stort område vid revet, detta gör henne till ett perfekt fotoobjekt. Idag är hon täckt av ett rikligt med marint liv.

#

3. Thistlegorm

Det världskända Thistlegorm vraket sjönk 1941 i Sha’ab Ali området i Suezkanalen. Hon var fullastad med förnödenheter på väg till den brittiska armén i Alexandria när hon blev bombad av tyskarna.

Hon är i väldigt gott skick och mycket av lasten finns kvar att beskåda. Tiden tycks ha stått stilla för detta imponerande vrak. Motorcyklar, jeepar, lastbilar, flygplansdelar, mängder av gevär, radioutrustning och ett stort lager av gummistövlar är delar av lasten som fortfarande är i ursprungligt skick.

Hon ligger på 30 meters djup och är 400 fot lång, så det krävs flera dyk för att kunna utforska hela vraket.  Hon är inte bara himmelriket för vrakentusiaster utan är även ett väldigt underskattat dykställe för att träffa på fisk. Här finns ofta stim av barracudas och platsen erbjuder bra jaktmarker för jättetonfisk och snappers. Hon är ett utmärkt vrak som måste ses när man dyker i Röda Havet.

Click Here to see the Thistlegorm 3D Wreck Tour

4. Kingston

262 fot långa Kingston byggdes som ett brittiskt lastfartyg 1871. Hennes sista resa var en rutinresa till Fjärran Östern. Hon seglade ut ur Suezkanalen en lugn vindstilla dag lastad med kol och seglade rakt in i rev vid Sha’ab Ali.

Idag ligger hon på bara 14 meters djup. Båda hennes master ligger vid sidan av henne. Det av båten som var gjort av trä har försvunnit sen länge, men järnskrovet ger tillgång till hennes insida. Stora stim av sweetlips, striped goatfish, tonfisk och jacks kan ses på jakt efter mat runt vraket. De mjuka korallerna och anemonerna som täcker fartyget möjliggör massor av marint liv.

5. Nail wreck

Detta trä och kopparplätterade ångfartyg ligger vid sidan av en liten övergiven bogserbåt. Fartyget är okänt och har fått sitt namn av alla bronsspikar som ligger utspridda runt henne. Allt trä från skrovet är borta sen länge, men hennes järnskrov ligger på 4 meters djup.

6. Dunraven

Dunraven var ett engelskt skepp som på väg från Bombay till Newcastle körde in i revet den 25 april 1876. Hennes last bestod av timmer, kryddor och bomull.

Skrovet ligger upp och ner på 25 meters djup och är helt täckt av koraller. Det är lätt att simma in i fartyget via lastutrymmet. Det gamla vraket ger dig en känsla av att färdas många år tillbaka i tiden när du ser alla rep och trästegar.

Fiskebeståndet vid vraket är exceptionellt. Ett stort antal glasfiskar täcker båten från för till akter. Där finns också ett stort antal groupers, jacks, tonfisk, skorpion- och krokodilfisk som simmar runt skrovet. Om du har tur kan du få syn på svärdfiskarna som brukar samlas runt aktern. 

7. Sea Star

Det 372 fot långa grekiska lastfartyget Sea Star gick på grund vid Abu Nuhas och när hon försökte komma loss så skadades skrovet. Utan att inse omfattningen av skadan så seglade kaptenen norrut mot Suez för att få skeppet lagat. När skeppet nådde Gobul Island så blev det uppenbart att fartygets pumpar inte klarade av att pumpa ut allt vatten som forsade in. Ett försök till att köra upp skeppet på stranden ledde till att hon sjönk. Efter att ha suttit fast på revet några dagar så drogs hon ut tills havs av undervattensströmmar och ligger nu med aktern på 50meters djup och fören på 25 meters djup.

Fartyget har inte blivit översållat av koraller men är hem för jacks och snappers som frodas i den starka undervattensströmmen. Det är dessa strömmar och vädret som gör att detta är ett svårt vrak att dyka på.

8. Rosalie Moller

Under de tidiga morgontimmarna den 8 oktober 1941, bara två dagar efter att Thistlegorm sjönk, sänktes även Rosalie Möller av tyska bombplan. Hon var på väg till Alexandria med en last av kol. 

Detta vrak ligger i kanalen norr om Gubal Island och är ett dyk som lämpas sig bäst för erfarna dykare. Sikten kan snabbt bli dålig och det finns några mycket starka strömmar runt vraket.  

Hon ligger ganska djupt, med början på 17 meter och ner till 50 meter. Vraket är i ursprungligt skick och är hem till ett rikt fiskebestånd samt en magnifik samling av hårda och mjuka koraller. Hon är ständigt omgiven av tusentals glasfiskar och om vädret tillåter så är hon ett fantastiskt vrak att dyka på.

9. Ulysses

När detta 310 fot lång ångfartyg lanserades 1871 så vägde hon 1 900 ton. Precis som Carnatic var hon riggad med segel och en tvåcylindrig ångmaskin. På väg till Penang via Suezkanalen lämnade hon London i augusti 1887. Seglingen över det lugna havet innebar att undervattensreven var osynliga då ingen brytning syntes och inga vågor hördes. 

Under de tidiga morgontimmarna den 16 augusti gick Ulysses på grund vid Gobal Seghir. Kaptenen trodde att det endast var några små skador på skrevet och nekade därför hjälp från förbipasserande fartyg. Efter några dagar på revet började korallerna att tränga igenom järnskrovet.

Två pråmfartyg anlände för att ta av lasten från Ulysses för att rädda henne, men efter två veckor, trots tappra insatser så började fartyget att glida av revet och sjunka.

Idag ligger aktern på 29 meters djup. Hennes skrov och roder täcks av koraller, svampdjur, hydroider och anemoner. Delar av hennes last ligger utspridd på havsbotten, täckt av frodiga mjuka koraller.

10. Tugboat (Barge)

Trots att det endast är ett skrov så är bogserbåten helt täckt av mjuka koraller och annat marint liv. Bläckfiskar, cuttlefish, coral banded shrimp och muränor är frekventa besökare vid vraket på natten. 

11. Giannis D

Hon lanserades 1969 under namnet Shoyo Maru och byggdes av Kuryshima Dock Company i Imabari i Japan. I april 1983 när hon var på till Jiddah, Saudiarabien med en last av teak, kraschade hon in i nordvästra hörnet av Abu Nahas. Efter att kaptenen beordrat ”full fart framåt” gick han och la sig utan att inse att revet låg i deras farväg.

Idag är hon bruten i tre sektioner: fören, delar av mittskeppet där teakplankor låg utspridda och den intakta aktern, som är den mest spännande delen att dyka på. Full av rum och gångar som går i konstiga vinklar ligger hon i 45 graders vinkel vid basen av revet.  

12. Carnatic

Penisula & Orientals passagerarångare Carnatic byggdes av Samuda Bros i London och hon vägde 1 776 ton. Hennes mått var 89.8 m x 11.6 m med ett djup på 7.8 m. Förutom riggade segel så drevs hon av en 4-cylindrig ångmaskin.

I september  1896 slog hon gick hon på grund, men sjönk inte omedelbart. Kaptenen och de 210 passagerarna tillbringade natten ombord då ingen trodde att ett stålfartyg som fastnat på ett rev skulle ta någon skada.

Efter att hon suttit fast på revet i 36 timmar och gungat upp och ner i vågorna så var skadorna så stora på kölen att hon brast på mitten. Aktern gled av revet och tog 5 passagerare och 26 besättningsmän med sig. Resten följde kort därefter med ner i djupet och när du dyker vid vraket kan du se att de två halvorna har förenats igen på botten. 

Hon ligger på babordssidan på 30 meters djup. Ett vackert vrak med massor att se som hennes master, fyrkantiga ventiler och massor av trasiga vinflaskor i botten av lastutrymmet i aktern.

13. Chrisoula K

Det 3 720 ton tunga lastfartyget byggdes I den tyskbaltiska hamnen Lübeck 1954. I september 1981 fanns följande rapport med på Lloyds list and Casualty Report: ”Chrisoula K (grekisk), Suez, Aug 31 – MV Chrisoula K, gick på grund igår i Röda Havet. Skadorna var omfattande men ingen omkom. Fartyget gick på grund på ett korallrev nära den egyptiska marinbasen Ras Banas. Räddningsenheter från marinbasen plockade upp 21 oskadda besättningsmedlemmar och tog dem till Suez. Fartyget som hade en last med italienska kakelplattor var på väg till Jiddah. Det allvarligt skadade fartyget sjönk.”

Precis som på Giannis D några år senare hade kaptenen på vägen till Jiddah efter att ha trott att de var utom fara när de passerat genom Suezkanalen. Han väcktes dock bryskt när fartygen krockade med revet i full fart.

Idag är den främre delen väldigt trasig och har spritts ut av vågorna. Aktern är helt men ganska instabil och det hörs mycket knarrande inifrån skeppet i vågorna.

14. Marcus

Detta lastfartyg gick på grund under en storm i maj 1978 efter att ha stött på styrsvårigheter. Hon var på väg till Saudiarabien via Suezkanalen med en last av italienskt granitgolv. Hon förstördes av sin vikt som höll henne var på revet.

Hon ligger på 27 meters djup och lasten av kakel är fortfarande staplat i fina intakta högar i lastutrymmena. Hon ligger upprätt och hennes övre däck är på bara 3 meters djup. Koraller pryder hennes skrov och hon har blivit hem för stora stim av fisk. 

 

 
 
book now

Boka nu

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.

anchor

Vad är en Liveaboard?

departures

Avgångar
& priser