yap top

Reseinformation - Yap 

Mer Information

Yap ligger i det sydvästra hörnet av Mikronesien. Det ligger mellan Palau och Guam ca 955 km öster om Filippinerna. Ena sidan av Yap gränsar till Stilla havet medan den andra sidan gränsar till Filippinska havet.

Yap består av 4 huvudöar som är sammanbundna med vägar. Ögruppen är formad som en lekdrake och är 27 km lång och 10km bred, på den bredaste platsen. Längs kusterna finns mangroveträsk, skyddade laguner, avskilda stränder och ett långt korallrev.

Yaps berömda mantor och rika marina liv som bosätter sig på korallreven, lockar tillsammans med tidvattenskanalerna många dykare och gör att Yap är ett av de snabbast växande dykresmålen i världen.

Det klara vattnet och flera drop-offs gör att det blir en spektakulär dykupplevelse, men dykare kommer alltid för en sak: Yap är världens bästa plats för att dyka med mantor. Fler än 45 enskilda mantor har identifierats och varje individ får ett eget namn och de känns lätt igen tack vare deras individuella märken och utseende.

Men Yap har mycket mer att erbjuda än bara mantor. Yap ligger söder om Stilla Havets tyfonområde och av den anledningen kan man se mantor här året runt. Revhajar och stora "oceanic greys" patrullerar regelbundet runt Yaps korallrev.

Dykplatserna erbjuder även grottor, stora gorgonians och fan corals, otaliga sorter av revfisk och stim med tonfisk och jacks. Örnrockor kan ses i stim på grundare vattnen och ger dykare ännu en spännande erfarenhet samt möjlighet att ta fantastiska bilder.

Kultur och seder

Folket i Yap är stolta och säkra i deras kultur och traditioner som idag har införlivats i det moderna vardagslivet. Livet i byarna kretsar kring det majestätiska Men's Houses där en så kallad High Chief kallar till bymöten. Matlagningen sker över öppen eld och måltiderna består av revfisk, sötpotatis och bananer som grund.

Dans är en levande konstform på Yap och på Yap-dagen (1 mars) presenterar varje by sin egen dans för deras High Chief. Dansarna har rikligt utsmyckade kläder gjorda av hibiskus och andra blommor och framför spännande berättelser om deras kultur och historia. Stenpengar och snäckskalspengar används fortfarande vid traditionella försäljningar. Ett råd med flera High Chiefs har än idag stort inflytande och respekt bland folket.

 

Tid: +10 GMT

Valuta: US dollar är den officiella valutan på Yap. Det finns endast en bankomat på ön, så det är bra att ta med tillräckligt med kontanter för hela vistelsen. Det går att betala med VISA, MasterCard och American Express på Manta Ray Bay Resort & Yap Divers för alla inköp och all service.

Yap är känt för sina "Stone Money" som fortfarande används för traditionella affärstransaktioner som t.ex. köp av land eller under byceremonier. 

Dricks: Att ge dricks på restauranger, hotell och för bagagehantering tillhör vanlig artighet. (15 % av summan på restauranger, $3-5/dag för städpersonal, $3 per väska)

Språk: Det finns fyra inhemska språk på Yap: Yapese, Ulithian, Woleian och Satawelese. Engelska är det officiella språket i Federala Staterna i Mikronesien (FSM) och talas och förstås lätt. Många äldre yapeser pratar flytande japanska.

Visum: Ditt pass måste vara giltigt minst 6mån efter hemkomst från Yap. Du måste ha en returbiljett, hotellbokning och någon form av foto-ID för att få komma till Yap.   

Flygplatsskatt: tillämpas inte

Hälsa: Kontakta din lokala vaccinationsklinik för att se vad för vaccin just du behöver. Dricksvatten på Yap är rent och säkert att dricka. Kvaliteten på vattnet testas regelbundet för att kunna garantera säkerheten i att dricka det. 

Rekommendationer:

Bifolac eller liknande (fråga på ditt lokala apotek), som hjälper till att bygga upp en bra bakteriekultur i magen och Immodium eller liknande som hjälper mot turistdiarré.  Huvudvärkstabletter, nässpray som inte torkar ut näsan och sjösjuketabletter är alltid bra att ha med sig.  Apotek och läkare finns på ön för gästerna.  

Elektricitet: Yap använder samma standard som USA (110 volt). Alla eluttag är amerikanska. Internationella besökare bör ta med en adapter för att kunna använda sina elektriska apparater.

Klimat: Klimatet är maritimt tropisk, med små skillnader på temperaturen under de olika säsongerna. Genomsnittstemperaturen är 27° C. Ön drabbas ibland av tyfoner. Korta perioder med häftigt regn förekommer mer i öst än i väst. Årsnederbörden på Yap ligger på 3000 mm.

Klädrekommendationer: Klädseln är väldig avslappnad och finkläder är inte nödvändigt och väldigt opraktiskt. För män så funkar byxor och en Hawaiiskjorta bra till de flesta mer formella tillfällena.  

Överallt på ön så kan du använda flip-flops att promenera omkring i. Tunna sommarklänningar, tröjor och kjolar som går ner till knäna är den bästa klädseln för kvinnor. På Yap är det accepterat och även vanligt att vara topless, men det är väldigt förolämpande om en kvinna visar sina lår offentligt. Korta shorts, bikinis och minikjolar är därför något du som kvinna definitivt ska undvika att bära. Dessa klädkoder gäller inte för kvinnor som dyker eller solar på privata stränder, men ta med dig en sarong att vira runt dig när du kommer upp ur vattnet eller lämnar stranden.

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.