yap top

Dyk med mantor

Yap är troligtvis en av de bästa platserna på jorden för att dyka med dessa vänliga giganter. Över cirka 100 mantor lever troligtvis året runt i vattnen omkring Yap och under parningssäsongen (vanligtvis december till slutet av april) samlas ännu större grupper av mantor, oftast vid dykplatsen Mi’l Channel. 

Manta bay ray resort yap

Varje morgon syns dessa enorma mantor kryssa in i de skyddade kanalerna som leder igenom barriärreven. De tar sig till ”rengöringsstationer” där små revfiskar sk. putsarfiskar rengör mantorna genom att plocka bort de parasiter som fastnat på dem. Rengörningsproceduren tar oftast ganska lång tid och mantorna simmar runt i området och sveper förbi dig på bara någon meters avstånd. De sk. rengöringsstationerna är korallformationer som reser sig från kanalens botten och ligger på ett djup av 10-20 meter. Små mantor är vanligtvis ca 2,5 meter mellan vingspetsarna, medan de större mantorna är upp emot 4 meter mellan vingspetsarna. På grund av att dessa dyk oftast är ganska grunda samt att du som dykare ligger förhållandesvis stilla, betyder att du får en längre dyktid. Ett typiskt dyk kan vara i runt 45 minuter och under den tiden får du oftast på nära håll se flera grupper av mantor som blir rengjorda. Detta är en upplevelse som inte kan beskrivas med ord!

 

Några enkla regler för dyken med mantor:

  • Rör ALDRIG vid mantorna
  • Använd inte belysning vid fotografering och videofilmning
  • Rör inte vid levande koraller, det finns berg samt döda koraller att hålla fast sig vid om det är absolut nödvändigt
  • Undvik att blåsa stora bubblor under mantorna
 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.