yap top

Vanliga frågor om dykning på Yap

diving1

Var ligger dykcentret?

Dykcentret ligger på hotellområdet i närheten av lobbyn och rummen. Vi erbjuder gratis upphämtning på hotellen för de som inte bor på Manta Ray Bay.

Vilka öppettider har dykcentret?

Vanligtvis är det öppet från kl. 06:00 eller en timme innan dagens första dykutflykt. Dykcentret stänger kl. 22:00 men chefen för dykcentret bor på området och är tillgänglig dygnet runt.

Finns det förvaringsutrymmen för min privata utrustning?

Ja det finns privata skåp för varje dykare i närheten av båtarna.

Pratar personalen engelska?

Alla i personalen talar flytande engelska (en del personal pratar även tyska, franska och japanska).

Är dykcentret anpassat för undervattensfotografer?

Ja, det finns 6 stycken specialbyggda ”kamerahotell” med låsta utrymmen där du kan lämna din kamera så du slipper ta med den till hotellrummet. Där finns upplysta arbetsutrymmen, laddningsstationer för blixtar och batterier med europeiska uttag med 220 volt, mjuka utrymmen så att utrustningen är skyddad, ren luft för att torka kameran och blixten samt kameralinser. 

Kan jag skölja min utrustning någonstans?

Extra djupa, kaklade och upplysta tankar i närheten av bryggan är till för rengöring av utrustning. Tankarna töms och fylls med färskvatten flera gånger varje dag. Det finns speciella rengöringstankar avsedda enbart för kamerautrustning. 

Finns det möjlighet att göra olika dykkurser?

Yap Divers som är ett 5 stjärnigt PADI dykcenter och PADI Gold Palm Resort erbjuder ett stort utbud av olika dykkurser. Deras specialitet är Manta awareness och nitrox kurser. De erbjuder också nybörjarkurser som Discover Scuba kurser för icke-dykare som vill lära sig dyka och upptäcka havet.

Finns det dykutflykter på morgonen?

Båtarna avgår varje morgon för dagsutflykter med två dyk per dag. Manta utflykterna avgår vanligtvis mellan 07:00 och 09:00. Rev och väggdyksutfärderna avgår mellan 08:00 och 10:00. Tredje och fjärde dyken kan göras på eftermiddag och även nattdyk erbjuds. 

Hur många dyk görs per utflykt?

Det vanliga är två dyk per utflykt, men vid önskemål och bokning i förväg så kan även tre och fyra dyk genomföras på en utflykt.

Kan man dyka på eftermiddagen?

Ja ett tredje och fjärde dyk är möjligt. Hajdykningarna avgår kl. 15.00 och är ett dyk. Det finns flera fantastiska dykplatser med makroliv för er som önskar att fotografera nakensnäckor och liknande.

Finns det möjlighet till att göra nattdyk?

Ja det finns tillgängligt varje kväll, men måste förbokas. Under nattdyk är det oftast ett dyk och det är inte mer än 5-15 minuter från hotellet. Det finns många fantastiska dykplatser för nattdykning där du kan möta drakfisk, bläckfisk, Spanish dancers och andra nattaktiva djur. 

Är det möjligt att dyka från land?

Nej på Yap är det inte möjligt då de bästa kanalerna, korallreven och väggdyken är mer än 1 kilometer från land. Längs Yaps stränder finns det mest mangroveträsk.

Går det att hyra dykutrustning?

Ja dykcentret har utrustning av märket ScubaPro och utrustningen byts ut varje november så sakerna är aldrig mer än ett år gamla för din säkerhets skull. De erbjuder också tunna våtdräkter och dykdatorer.

Finns det Nitrox?

Ja, Yap Divers har ett högklassigt membransystem och Nitrox finns tillgängligt för alla dykare.

Finns det rebreathers?

Nej det finns inga rebreathers att hyra, men de kan erbjuda flaskor, sorb och syrgas för rebreather-dykare. 

Hur många dykbåtar finns det?

Yap Divers äger 7 dykbåtar. Dessa båtar har specialdesignats och utrustats för att möta dykarnas krav på bekvämlighet och säkerhet. 

Hur många dykare får plats på varje båt?

Max 8 dykare per båt är det normala. Dykcentret kan placera större grupper än så på en båt och de har några av de finaste båtarna i Mikronesien. Båten Popou har möjlighet att ta upp till 22 dykare.

Kan icke-dykare följa med på samma båt som dykare?

De är mer än välkomna. Makar och familje-medlemmar följer ofta med dykarna ombord vilket gör att upplevelsen blir ännu bättre. 

Får snorklare följa med på dykbåtarna?

Precis som med icke-dykare så är de också mer än välkomna. De flesta dykplatser erbjuder också bra snorklingsmöjligheter. 

Finns det speciella snorklingsutflykter?

Ja, Yap Divers erbjuder snorklingsutflykter till de bästa snorklingsområdena. Dessa utflykter avgår både på morgonen och eftermiddagen och det finns alltid en guide med på båten. 

Vilken tid kommer du tillbaka efter en morgonutflykt?

Båtarna som varit på morgonutflykt kommer oftast tillbaka runt lunch vid kl. 12:00 eller 13:00.

Serveras det lunch ombord på båtarna eller på resorten?

På båtarna finns den en buffé med nybakade bakverk och frukt med te och vatten. Lunch finns på resorten. 

Vilken tid avgår eftermiddagsutflykterna?

Eftermiddagsutflykterna avgår någon gång mellan 14:30 och 15:30. Alla båtar kommer tillbaka till land i lagom tid för middag eller nattdyk.

Hur långt är det mellan båtarna och hotellet?

Båtarna finns på hotellområdet och det är lika enkelt att ta sig till båtarna som till frukosten.

Finns det områden med skugga ombord på båtarna?

Ombord på varje båt finns det skugga och alla båtar har specialbyggda stegar för att det ska vara lätt att stig ombord och av båten.

Vad för säkerhetsutrustning finns det på båten?

Alla båtarna är utrustade med första hjälpen kit, DAN O2 kit, nödraketer och VHF radio. Båtarna har dubbla motorer och de har nyligen bytt till mer miljövänliga 4-takts motorer. 

Finns det viktbälten?

Ja, Yap Divers förser er med vikter och viktbälten. Det finns bälten i många olika storlekar och bly med tyngder på 1 och 2 kilo.

Vilken storlek på dykflaskorna som används?

De har 10L och 12L aluminium-flaskor

Hur varmt är det i vattnet?

Vattentemperaturen ligger på 28 C grader året runt, vilket är tillräckligt varmt för att du endast ska behöva ha en 3mm våtdräkt eller shorty.

Hur är sikten under ytan?

Vid reven och väggarna är sikten oftast 50 meter eller ibland till och med 60 meter. I kanalerna där mantorna håller till är det mellan 10-30 meters sikt, men eftersom mantorna kommer så nära dig är det tillräckligt. 

Hur djupt dyker vi?

Mantadyken är på mellan 6-20 meter. Genomsnittliga djupet på revdyk är 15-25 meter och väggdyken börjar vid 6 meter och går vertikalt ner till mer än 120meter.

Finns det starka strömmar?

Enstaka strömmar (milda till medium) i kanalerna på mantadyken. Strömmar förekommer ibland längs de yttre väggarna, vilket gör att det är perfekta platser för strömdyk. Generellt så är dykning vid Yap enkel och säker.

Är korallreven i området levande?

Reven är i fantastiskt skick, nästan helt orörda. Yap är välsignat med några av de vackraste korallformationerna i Stilla Havet – bordskoraller i storlek av ett matbord och enorma hjärnkoraller. Alla formationer är friska och robusta. Det finns också mycket mjuka koraller i Mi’l kanalen och vid Yellow Wall.

Finns det några tecken på korallblekning?

El Niño drog aldrig in över Yap så det finns nästan ingen korallblekning alls på Yaps rev. Ön Yap ligger intill ett av Stilla havets djupaste områden, som förser reven med färskt, kallt och rent vatten hela tiden. 

Vad kan jag få se under mina dyk?

Mantor såklart, Yap har den högsta koncentrationen av mantor i världen, och de är lätta att se under ett dyk. Men här finns mycket mer att se än mantor: många hajar, stim med bigeye jacks, stim med svartfenade barracudor, extremt färgglada tropiska revfiskar, två sorters havssköldpaddor, mängder av anemoner och clownfiskar plus ett stort utbud av hårda koraller. Om du är intresserad av att fotografera riktiga närbilder så erbjuder Yap chanser att fotografera ovanliga arter så som fire goby, leaf fish, ghost pipefish, longnose filefish, sjöhästar, mandarinfiskar och dussintals av nackensnäckor. 

Hur många dykplatser finns det vid Yap?

Fler än 50 spektakulära dykplatser och det finns fortfarande massor av oupptäckta kanaler och rev.

Hur är dykningen jämför med på Palau?

Dykningen vid Yap är annorlunda men lika bra som på Palau. Yap erbjuder de största chanserna att möta, dyka med och fotografera mantor. Det finns förmodligen ingen bättre plats i världen att dyka med dessa stora djur. Yap har också ett stort utbud av makroliv som inte kan ses lika enkelt vid Palau. 

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.