palau diving

Vanligaste frågorna om Palau

Väder, bästa tiden på året att besöka och andra viktiga frågor…

Mycket ofta frågar dykare och andra besökare om klimatvariationer och om den bästa tiden att besöka Palau. Det fantastiska är att Palau inte har någon regn- eller tyfonsäsong överhuvudtaget, du har möjlighet att dyka året om och sikten är vanligtvis utmärkt. Mesta delen av tiden är vädret vackert men enstaka regnskurar kan förekomma. Skurarna hjälper till att hålla Rocky Islands vegetation grön och fin.

Det marina livet

Vissa händelser och fenomen förekommer i Palau under specifika tider på året.

December/ januari/ februari – Detta är säsongen då du kan få möjlighet att se fler mantor än vanligt.

Februari/ mars/ april/ maj – Under dessa månader kommer stora antal av hajar för att para sig. Observera dock att dessa aktiviteter beror på ett antal faktorer som bl.a. vattentemperaturen, så denna händelse kan därför variera från år till år, men normalt händer det inom tidsramen februari-maj.

Augusti/ september – Stora stim av unga hajar ses oftast under denna period. Det kan finnas så många som uppåt 100 stycken i ett stim. Detta förekommer främst i Ngerchong utanför ”Turtle Wall”, ”German Channel” och ”Short Drop Off”.

Juni/ juli – Nu är oftast sikten som bäst i lagunen och förutsättningarna för vrakdykning är idealiska i Palau.

Sjöförhållanden

När vinden tar fart så bygger havet på kort tid upp vågor som inte tillåter oss att besöka vissa dykplatser. Om det är ostlig vind, då är dykplatserna i väster skyddade och då kan dyk göras där. När den starka vinden skiftar i väster och de västliga dykplatserna inte kan besökas så kan vi dyka på reven öster om Palau istället. I mitten av Palaus skärgård finns en stor lagun som är skyddad av bergen kring ön som då tillåter oss att utföra aktiviteter, även i de värsta väderförhållanden. Den goda nyheten är att Palau mycket sällan drabbas av dåligt väder och om det ändå sker så håller det bara i några dagar innan vädret blir bättre igen.

Vad ska man se?

Palau röstas ständigt fram i dykmedia till en av de bästa dykdestinationerna för möjligheten att få se ”the big stuff” och för dess fina marina liv. År av strikt skydd har skapat ett himmelrike för många arter av hajar, stora stim av jacks, barracudor, ett överflöd av tropiska fiskar, sköldpaddor, örnrockor och mantor.  ”Blue Corner”, New Drop Off”, German Channel” ”Peleliu Cut”, och ”Big Drop Off” är några av de berömda dykplatserna som sätter namnet Palau på kartan som exotisk dykdestination. Mantor, Nautilus, saltvattenskrokodiler och mandarinfiskar är bara några av de unika djuren som du kan se och fotografera. 

Koraller: Palau anses av en del forskare vara ”korallernas Mecka” på vår planet. Dess rev är hem för en stor mängd av olika mjuk- och hårdkoraller. Efter en partiell blekning av revet år 1998, så är det nu friskare och mer levande än någonsin. 

WWII Vrak: Palau var en japansk militärbas före och under andra världskriget. Den 30-31 mars, 1944, attackerade amerikanerna Palau från luften under uppdraget ”VANHELGA 1”. Idag ligger mer än 30 fartyg och flygplan på botten. Palau erbjuder några av de bästa vrakdyken i världen. Iro, Helmet Wreck, Chuyo Maru, Amatsu Maru, Jake Seaplane, Zero Fighter och Buoy # 6 Wreck tillhör de absolut bästa att dyka på.

Undervattensgrottor och hålor: De vackra bergiga öarna och dess rev är skapade av kalksten. Under tusen år av erosionhar magnifika ”blue holes”, grottor och hålrum skapats under vattnet. Quadruple blue holes, Siaes Tunnel, Temple Of Doom, Turtle Cove, Virgin Blue and Chandelier Cave är några exempel. 

Marina sjöar: Sjöarna ligger mellan de bergiga öarna och innehåller saltvatten. De är hemvist för några av världens mest unika och märkligaste djur. Jelly Fish Lake är utan tvekan den mest kända av dem alla. Sjön är inte stor men här trängs mer än 10 miljoner icke brännbara maneter. Detta måste du se!

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.