malta dive sites

Vrak och rev - Malta & Gozo

um el faroud 3d tour

Dykningen håller europeisk toppklass med sikt som ofta når 25-30 meter och vattentemperatur under sommaren på 25 grader. Det strategiska läget mitt i Medelhavet innebär att det finns mängder med vrak från de båda världskrigen – bombplan, jaktplan, trupptransportfartyg, ubåtar, minläggare, jagare och en hel del annat.

Dykningen på huvudön Malta är mycket trevlig med en blandning av vrak, grottor och väggdykning med dykmål för alla från nybörjare till tekniska dykare. Dessutom sänks det kontinuerligt nya vrak för dykare – ett exempel är det berömda Um el Faroud som är ett fantastiskt dyk. En 120 meter intakt oljetanker på mellan 16 och 35 meters djup.

Scuba Travel kan erbjuda en veckas vrakdykning för både färska dykare och den erfarne tekniske dykaren med vrak på ett djup mellan 10 och 75 meter.

Ön Gozo, lillasyster till huvudön Malta, bjuder framförallt på härliga drop-offs och grottstrukturer. Dykplatser som Blue Hole, Inland Sea och Reqqa point är närmast legendariska bland dykare. Mellan Malta & Gozo ligger ön Comino som kompletterar de två större öarna med sina oerhört vackra grottor och gångar.

 

Malta & Gozo

#

Fortizza - Malta

Nivå - Nybörjare till Avancerade. Djup - 18 meter

Beläget vid huvudstråket i Sliema, här kan du finna spännande tunnlar och grottor samt ett rikt djurliv. Närheten till dykcentret gör att denna dykplats passar alldeles utmärkt för ett eftermiddagsdyk.

#

Ghar Lapsi - Malta

Nivå – Nybörjare till Avancerade.         Djup - 20 meter

En dykplats som prisats av självaste Jaques Cousteau. Här finner du en vacker grotta samt ett fint rev där du kan finna ovanligt marint liv som "torpedo rays" och ibland även barracuda.

#

Wied iz-Zurrieq - Malta

Nivå – Nybörjare till Avancerade.         Djup - 36 meter

En blandning av branta väggar och en vacker grund dal gör att denna dykplats är värd flertalet dyk. Vid Bell Cave har du en ganska stor chans att se John Dories. Här har du en härlig utsikt över Fifla Islands och delfiner har också setts utanför kusten. Det är även här du finner det berömda vraket Um el Faroud.

#

Cirkewwa - Malta

Nivå – Nybörjare till Avancerade.         Djup - 40 meter

Cirkewwa är en av de mest populära dykplatserna på Malta. Här kan du göra flertalet dyk på The Arch, The Madonna, Paradise Bay och vraket Rozi. Det klara vattnet och det rika djurlivet gör Cirkewwa till en favoritplats för många dykare.

Devils Reef - Malta

Nivå – Nybörjare till Avancerade.         Djup - 70+ meter

Detta väggdyk, som inte så många dykt på, sträcker sig gradvis ner till ett djup över 70 meter. Här kan man finna många grottor och stora havsaborrar. Bläckfiskar ser man också ganska ofta.

L’Ahrax Point - Malta

Nivå – Nybörjare till Avancerade.         Djup - 20 meter

Detta är en idealisk plats för ett andra dyk. Klart vatten och ett rikt liv av evertebrater är bara en av höjdpunkterna. En säker grund grotta där man lätt kan nå ytan, är en uppskattad plats av många dykande besökare.

#

Blue Hole - Gozo

Nivå – Avancerade.           Djup - 60 meter

Blue Hole är beläget vid Azur Window. Gå ner i en naturbassäng och fortsätt ut i det öppna vattnet på ungefär 8 meter. De dramatiska klipporna sträcker sig ner till över 50 meters djup och sikten är ofta kanonbra.

#

The Inland Sea - Gozo

Nivå – Avancerade            Djup - 60 meter

När man börjar dyket så är vattnet grönaktigt och då man simmat genom den 80 meter långa tunneln och genom berget så kommer du ut i glasklart vatten med den mest djupblå färg du kan tänka dig. Bättre kan det inte bli.v

Reqqa Point - Gozo

Nivå – Avancerade         Djup - 60+ meter

Branta väggar och jättebra sikt tillsammans med Billinghurst Cave är höjdpunkterna på denna dykplats. Grottan är en av de största på Malta och sträcker sig 130 meter in i berget. En dykplats som bara är tillgänglig då vädret är på sitt bästa humör.

Qawra Reef- Malta

Nivå – Nybörjare till Avancerade          Djup - 40 meter


Detta är en dykplats som vanligtvis har bra sikt och här finner man även många vackra grottor och tunnlar, några av dem väldig djupa. Kustreven kräver att man har bra flytkraft och väggarna är väldigt branta.

Santa Marija Caves - Comino

Nivå – Nybörjare till Avancerade Djup - 15 meter


Santa Marija grottorna eller Comino grottorna som de också kallas är en av de mest berömda dykplatserna på ön. Hit tar man sig bara med båt och i det grunda grottsystemet har man hela tiden möjlighet att nå ytan. 

Lantern Point - Comino

Nivå - Avancerade Djup - 50 meter


Massiva klippblock och klart vatten är kännetecknen för denna dykplats. Större arter som Barracuda och havsaborrar kan ses frekvent. Man måste vara försiktig då det förekommer starka strömmar och djupet sträcker sig ner till 50 meter.

 

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.