croatia travel info

Reseinfo - Kroatien

Mer info

Kroatien har ett av Europas vackraste kustlandskap. Med sitt strategiska läge mellan västra och östra Europa har området alltid varit en korsväg och mötesplats för olika kulturer genom historien.

Kroatiens kust mot Adriatiska Havet sträcker sig nästan 60 mil, men mäter över 200 mil kustlinje om man räknar in alla halvöar, uddar, bukter och vikar.  Vattnet längs kusten är kristallklart. Astronauter har sagt att det Adriatiska Havet utanför Kroatien är det blåaste vattnen på jorden.

Det bildsköna landskapet, kulturen, den gästvänliga befolkningen och maten har tillsammans med klimatet sett till att Kroatien återtagit sin plats i turisternas hjärtan.

 

Tid: + 1 GMT på vintern och + 2 GMT på sommaren (samma som Sverige)

Språk: Kroatiska men många talar även italienska eller tyska. Engelska kunskaperna är ok.

Visum: EU-medlemmar behöver inget visum för att besöka Kroatien.

Valuta/växling/kreditkort: Kroatiska Kuna. På vissa platser går det att betala med Euro, men Kuna är bäst. Växlingskontor och banker finns i alla städer och turistorter, en växlingsavgift tillkommer. De flesta stora internationella kreditkort accepteras på större ställen. Bankomater heter detsamma i Kroatien och finns i alla städer.

Dricks: Serviceavgift är ofta inbakat i priset på restauranger men det är ändå brukligt att ge dricks. Enklast är att avrunda priset uppåt eller lägga på 10 %, detta gäller även vid taxiresor. €1-3/dag för städpersonal.

Tryckkammare: Finns i Pula, Split och Zagreb.

Hälsa & vaccinationer: Inga särskilda vaccinationer behövs inför en resa till Kroatien, men stelkramp är alltid bra att ta. Hör med din lokala vårdcentral för fler rekommendationer.

Vattnet: Kroatiens kranvatten är av bra kvalitet och går att dricka, kan dock smaka klor.

El: 220 v, adapter behövs inte.

Klimat: Längs kusten är det ett milt Medelhavsklimat. Sommaren är torr och varm och vintern är svalare med lite mer regn.

Genomsnittlig temperatur längs kusten:

vinter 5 – 9°C    sommar 22 – 25°C

Genomsnittlig temperatur i vattnet:

vinter 2°C         sommar 25°C

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.