diving croatia

Dykplatser - Kroatien

I de klara blå vattnen mellan Crikvenica Riviera och ön Krk hittar man några av de finaste dykplatserna i Adriatiska havet.  

Dykförutsättningarna i den här delen av norra Adriatiska havet är utmärkta med ett brett urval av intressanta dykplatser, bra sikt, få eller inga strömmar och relativt varma havstemperaturer. Sikten varierar mellan 5 till 30+ meter, beroende på vädret och dykplatsen. På sommaren kan yttemperaturen nå upp till 27°C och på vintern ligger genomsnittet på 11°C.

De mest attraktiva dykplatserna är vrak, klippavsatser, grottor, rev och tunnlar.

silo

Punta Šilo

Plats: Cape Šilo    Maxdjup: 35m

Detta färgglada rev i närheten av dykcentret passar både nybörjare och erfarna dykare. Det är oftast svaga strömmar här där de vackra och färgglada nakensnäckorna befinner sig(speciellt under sommarmånaderna). Sikten är bra och en det är stor variation i det marina livet med arter så som tvättsvampar, bläckfiskar, anemoner och sjöstjärnor.

tenki

Reef Tenki

Plats: Precis utanför Cape Tenki    Maxdjup: 40m

Utmärkt sikt, vackert undervattenslandskap och en stor variation i den oförstörda floran och faunan, även på grunda djup, gör att denna plats är en favorit hos både nybörjare och erfarna dykare. På 3-5 meters djup finns en tunnel som är ca 5 meter lång och täckt av färgglada tvättsvampar och koraller. Håll utkik efter den välkamouflerade skorpionfisken som klänger på väggarna.  Avancerade dykare kan dyka till en vägg täckt av många stora, ovanliga lila hornkoraller på ett djup av 35-40 meter

kemenjak

Reef Kamenjak

Plats: Utanför Cape Glavina    Maxdjup: 40m

Toppen på revet ligger ovanför vattenytan. Undervattenslandskapet är lika skrovligt som berget är på ytan. Nybörjare kan dyka på revet runt holmen på de grundare djupen och i kristallklart vatten, medan de mer erfarna dykarna kan gå djupare och se fascinerande gula och röda hornkoraller. Hummer kan ibland ses på väg till och från de djupare reven.

galvina

Glavina

Plats: Cape Glavina    Maxdjup: 40m

När du besöker denna plats så förstår du varför den kallas "Big Head". En fantastisk, brant klippa rasar vertikalt ner i havet och fortsätter så under ytan också. Platsen har ett varierat och rikt djurliv och har du tur kan du få se en gäckande hummer. Här finns väldigt få strömmar och sikten är utmärkt.

zecevo

Island Zecevo

Plats: En ö i kanalen mellan fastlandet och ön Krk.    Maxdjup: 40m

Heldagsutflykter arrangeras endast hit på beställning. Utforska naturen på denna avlägsna ö i kristallklart vatten.

prvik

Prvik Tunnel

Plats: Island of Prvic     Maxdjup: 38m

Besöks endast på en specifik dagsutflykt. En lång tunnel och vägg med mycket marint liv och hornkoraller. En svag ström kan passera och sikten är utmärkt.

friar

Friar

Plats: Island of Prvic     Maxdjup: 40m

Besöks endast på en specifik dagsutflykt. Endast avancerade dykare. Här finns hornkoraller och ett enormt marint liv med utmärkt sikt och svaga eller inga strömmar. 

silo2

Cape Silo

Plats: Island of Prvic    Maxdjup: 40m

Besöks endast på en specifik dagsutflykt. Endast avancerade dykare. En undervattensklippa som börjar på 12 meters djup och går ner till 70 meter. Platsen är ett rikt marint liv med extra stora hornkoraller som kan ses redan på 20 meters djup.

lina

Lina Shipwreck

Plats: Ön Cres     Maxdjup: 40m

Besöks endast på en specifik dagsutflykt. Detta välbevarade gamla fraktfartyg sjönk 1914. Hon ligger i en upprätt position med fören på 22 meters djup och aktern på 55 meter. Vi rekommenderar bara avancerade dykare att dyka vid vraket då genomsnittsdjupet är på 30-40 meter. Sikten är oftast väldigt bra och en svag ström drar förbi. Detta är ett av de bästa vraken i regionen. 

grotto

Grotto

Plats: Ön Cres   Maxdjup: 40m

Besöks endast på en specifik dagsutflykt. Ett fantastiskt rev med en av de vackraste grottorna i regionen. Utmärkt sikt och ett överflöd av färgglada koraller för att denna plats är perfekt för undervattensfotografering.

Cape Jablanac

Plats: Ön Cres    Maxdjup: 40m

Besöks endast på en specifik dagsutflykt. Naturen är karg både ovanför och under vattenytan med branta klippväggar och små intressanta grottor. Sikten är mycket bra och en svag ström passerar normalt förbi.

Peltastis shipwreck

Plats: Precis utanför dykcentret vid Klimno bay.    Maxdjup: 32 m

Peltastis sjönk 1968 och är lokalt känds som "GRK" (Greken). Vraket är i väldigt bra skikt och fortfarande i ett stycke. Hon ligger i en vertikal position med toppen på förmasten på endast 7 meters djup. Vraket är 60 meter långt och ligger som djupast på 32 meter. Erfarna dykare kan simma genom kommandobryggan och lastutrymmet. Fördäcket börjar på ca 18 meter djup och om du simmar mot aktern närmare du dig djup på 25 meter. Propellern ligger i sanden på 32 meter. Stora fiskstim med till exempel skorpionfisk simmar i och runt vraket. 

Vrbnik Cave

Plats: Nära ingången till Vrbnik hamn        Maxdjup: 20m

Diametern på grottan är 4 meter och 2-3 dykare kan simma in samtidigt utan problem. Dykare måste vara försiktiga så de inte rör upp sedimentet på golvet i grottan. Grottan är 25 meter lång och i mitten kan du se solstrålar som kommer in från ett hål i taket. Det är inte mycket liv i grottan, men väggarna vid ingången är fulla av små sprickor och hål vilka är perfekta gömställen för små fiskar.

 

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.