philippines

Reseinformation - Sri Lanka

Tid: Svensk tid +4, 5 timmar (vintertid)

Språk: Singalesiska, tamil och engelska.

Flygplatsskatt: 5000 LKR vid ankomst och avgång

Visum: Från och med den 1 januari 2012 krävs ett "Electronic Travel Authorization" vid inresa till landet som går ska ansöka om via webben. Du betalar med kreditkort och behöver inte skicka in pass eller liknande till ambassaden. Kostnaden är ca 30 USD. Om nödvändigt kan detta också göra vid ankomst till Sri Lanka för 35 USD. Ni kan registrera visum här: http://www.eta.gov.lk/slvisa/ Tänk på att passet måste ha minst två tomma sidor och vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.

Valuta: Rupier (LKR). 100 SEK = 1 440 LKR (jan-15). Vi rekommenderar att ta med US-dollar eller Euro att växla på plats. US-dollar i små valörer kan även användas som betalningsmedel. På Sri Lankas internationella flygplats tar man endast emot US-dollar. Kort accepteras sällan som betalningsmedel, förutom på vissa hotell och finare butiker. På marknader och liknande är det kontanter som gäller. Det går att göra valutauttag i bankomater med de flesta internationella kontokort. Dock är tillgängligheten ibland mycket begränsad.

Dricks: Att ge dricks på restauranger, hotell och för bagagehantering tillhör vanligheten.  Det är dock inget krav utan mer en symbol på att man uppskattar servicen.


Hälsa & vaccinationer: Vaccinationen Havrix (Twinrix) mot gulsot rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall. Även malariatabletter och japansk B-encefalit rekommenderas ibland av vaccinationscentral. 

Rekommendationer: Den brottslighet som förekommer idag är främst stölder, framförallt ficktjuvar. Ta därför för vana att förvara värdesaker på ett säkert sätt, helst i hotellens förvaringsboxar. Var uppmärksam på platser där det råder stor trängsel. Bär inte med dig pass, värdehandlingar och alltför mycket pengar och förvara inte plånboken i bakfickan, utan använd gärna ett s.k. money belt eller en värdepåse innanför kläderna. Häng inte handväskan över en stolsrygg på restaurangen eller i hotellmatsalen, och ställ den inte ifrån dig utan uppsikt. Lämna dyrbara smycken, bankomatkort och kontokort som inte kommer att behövas hemma och skylta inte med mycket pengar. Förvara alla värdehandlingar och den del av reskassan du inte behöver under dagen i hotellrummets eller receptionens kassaskåp. Låt inte värdesaker ligga framme och lås alltid resväskan när du lämnar hotellrummet. 

Vatten: Det är säkrast att dricka vatten från obrutna plast- och glasförpackningar.

Elektricitet: 220V, adapter behövs ofta men kan nästan alltid lånas på hotellet.

Temperatur/Klimat: Sri Lanka har ett tropiskt monsunklimat med sydväst-monsunen som blåser i de södra och västra delarna maj – augusti och nordväst-monsunen i de norra och östra delarna oktober – januari. Medeltemperaturen är ca 25 grader, vilket innebär dagstemperaturer upp mot 28-30 grader. I centrala högländerna är det dock lite kallare, ca 15-20 grader. Till Sri Lanka kan man åka året om eftersom det alltid är bra klimat någonstans på ön, men bäst tid är under vår - vinter (november – mars).

Klädrekommendationer: Formell klädsel krävs sällan, men man bör undvika shorts och linne i tempel. Bekväma skor är ett måste eftersom vi går mycket. I tempel och andra religiösa platser tar man av sig skorna, så ta gärna skor som är lätta att ta av och på. Glöm inte badkläder och en hatt eller keps till skydd mot solen. I Sri Lanka är det inte tillåtet att solbada topless eller naken. 

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.