maldives

Dykplatser i södra Maldiverna

"Best of the Maldives"

Under safarin ”Best of the Maldives” bor du på en exklusive liveaboard under en vecka och dyker på några av de mest välkända och bästa dykplatserna runt Male och Ari atollerna. Safarin följer ingen specifik rutt eftersom man vill ha flexibiliteten att kunna ändra beroende på väder och för säsong. 

Man försöker på bästa sätt få till en bra mix av stora fiskar som manta och valhaj blandat med dykning på vackra rev fyllda med stim av småfisk, muränor och makroliv. Mantor är vanligt i Maldiverna och tack vare de många platser dit de kommer för att bli putsade, som Manta Point, Dhonkalo och Madivaru, finns det stor chans till att komma riktigt nära dessa stora djur. 

Maaya Thila är en av de mest välkända platserna i Maldiverna, här ser man nämligen ofta stora antal av hajar och fiskar simma runt och att nattdyka här är ett måste. Självklart håller besättningen på båten ständigt utsikt efter valhaj att snorkla tillsammans med. 

Safarin ”Best of Maldives” är idealisk för alla varianter av dykare i Maldiverna. Du bör känna dig bekväm med strömdyk, men det finns inga krav på minsta antal loggade dyk. All dykning sker från ribbåt eller dhoni för att kunna komma åt bästa platsen att starta dyket på. Nattdykning sker endast på skyddade platser där det inte är så strömt och det är värt att hoppa i om man får chansen. Med så många olika dykplatser på norra och södra Male samt Ari atollen kan man återkomma år efter år för att göra just denna safari och hela tiden utforska nya dykplatser.

Best of Maldives

Day 1 – Pick up and Check in from 13:00 at Male Airport
Day 2 – Dive North Male Atoll, cross to Rasdhoo Atoll
Day 3 – Dive Rasdhoo Atoll and North Ari Atoll Grey Reef Sharks and Hammerhead Sharks
Day 4 – North Ari Atoll Mantas and night dive on the famous Maaya Thila
Day 5 – South Ari Atoll Mantas and Whalesharks
Day 6 – South Ari and Male Atolls Sharks and Pelagics Desert Island Dinner
Day 7 – South Male Atoll Pelagics, afternoon tour of Male city
Day 8 – Check out at 09.00, Male Airport

 

Södra Male Atoll

Om man korsar Vaadhookanalen från Male så kommer vi till South Male Atoll, en av de mest kända dykplatserna med många trånga kanaler på östkusten och även en mängd Giris och Thilas. Populära dykplatser är Embudhoo Express, ett häftigt kanaldyk, Guriadhoo Corner är känt för att det är vanligt att möta hajar, rockor och delfiner där, Kandooma Thila på utsidan av Cocoa Corner, med hajar, sköldpaddor utmärkta koraller och fiskstim och Kuda Giri vraket.

diving3

Deep South: Touring the Huvadhoo area minimum 10 nights
Season: February March

Day 1 Meet and Greet at Kahdheedhoo Airport, Gaafu Dhaalu Atoll
Day 2 Dive Thinadhoo area, Dhevadhoo area, Villingilli area anchor at Whaleshark spot
Day 3 Vilingilli Kandu area
Day 4 Nilandhoo Kandu area and night dive on Hyatt Reef
Day 5 Mareehaa Kandu area
Day 6 Gazeera Thila, Vaadhoo Corner, Vaadhoo Thila
Day 7 Mareehaa Kandu area
Day 8 Kondey Kandu area
Day 9 Mareehaa Kandu area, cross to Kahdheedhoo
Day 10 Depart from Kahdheedhoo Airport, Gaafu Dhaalu Atoll

South Central: Touring the Male, Vaavu, Meemu, Thaa and Laamu areas
Season: January – April

Day 1 Meet and Greet at Male/Kadhdhoo Airport
Day 2 – Dive North and South Male area
Day 3 – Dive Vaavu Atoll with it’s beautiful coral formations
Day 4 – Dive Vaavu Atoll, with exciting channel dives and a night dive with Nurse Sharks
Day 5 – Dive Meemu Atoll
Day 6 – Dive Thaa Atoll
Day 7 – Dive Laamu Atoll
Day 8 – Checkout at 09.00

Rasdhoo

En liten atoll norr om Ari men Rasdhoo har erbjuder intressanta kanaldyk med stora tonfiskar, barracudor och gråhajar. På utsidan av Rasdhoo Madivaru är det möjligt att stöta på hammarhajar som simmar upp mot ytan varje morgon.  

Ari Atoll

Oavsett om det handlar om en entusiastisk och erfaren dykare eller nybörjare så har Ari Atoll något att erbjuda alla. Under den nord-östra monsunen kan man ofta se mantor på den västra sidan, vilket också är den bästa platsen för hårda koraller. Inuti atollen finns de välkända platserna Fish Head och Maaya Thila sägs vara platserna för de bästa nattdyken i Maldiverna. Kudarah Thila är känd för sina mjuka och hårda koraller och stim med blue line snappers. I den södra delen av Rangli Madivaru atollen finns en enorm ”putsarstation” som ofta besöks av ett stort antal mantor. Vid Maamigili kan man se valhajarna som patrullerar runt det yttre revet året runt.

diving4

Felidhoo Atol

Felidhoo atollen är känd för sina spektakulära kanaler på den nordöstra sidan och är en favorit-atoll hos många under den nordöstra monsunen. Här kan sikten vara upp mot 40 meter och många hajarter så som hammarhajar finns vid Fushi Kandu. En annan plats som är värt ett besök är Fotteyo i öst med dess grottor som är täckta av mjuka koraller.

Längre söderut mot Ekvatorn finns Wataru Atol, Mulaku Atol, Lamu Atol och Thaa Atoll som fortfarande är relativt oupptäckta. På andra sidan kanalen finns den större Huvadhoo Atollen som är den djupaste atollen i Maldiverna. Här får du bra kanaldykning på båda sidorna av atollen, några kanaler har enorma skogar av hjorthornskorall. Korallerna här är i väldigt bra skick. Detta område är till skillnad från de norra atollerna bebott av leopardhaj. Detta område är det bästa dykområdet under den nordöstra monsunen.

Den sydligaste atollen i Maldiverna är Addoo Atol, med flera kanaler och vrak. Här finns skeppet British Loyalty, en 5 1/2 tusen ton stor oljetanker som sänktes av japanska torpeder 1944. Det finns en flygplats på Gan som förut var en bas för British Airforce.

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.