maldives

Dykplatser i norra Maldiverna

Kanaler eller s.k. Kandus

Dessa är hål och kanaler i atollens yttre rev där tidvattnet och oceanens strömmar sköljer in över den centrala lagunen. Om det är starka strömmar blir det väldigt livfullt i vattnet i perioder. Det är inte ovanligt att se ett stort antal gråhajar eller vitspetsade hajar eller stora stim av örnrockor som smidigt glider in i lagunen med hjälp av strömmarna.

diving1

Thilas

En Thila är ett nedsänkt korallrev, vilket oftast har en platå på mellan 9 och 12 meters djup. Sidorna har ofta små grottor och överhäng. Dessa erbjuder några av de mest intressanta och häftiga dykplatser eftersom att de lockar stora fiskstim och både hård och mjukkoraller växer och frodas där. Thilas finns både inom atollerna och i kanalerna.

Giris

Dessa är vanligtvis mindre runda korallrev som är på några få meters djup, men alltid helt under vattnet. De har en liknande rik miljö som på en Thila. Både grottor, överhäng och "swim-throughs" är vanliga på en Giris.

Out Reef

Det yttre revet börjar vanligtvis på ca 2 meters djup, som sen sluttar neråt i olika etapper innan väggen sen stupar ner i havets djup. Eftersom det ett Out reef är utanför atollen så passerar det förbi mycket marina varelser som valhaj, manta, hammarhajar och jätte-tonfisk.

diving2

Haa Alifu, Haa Dhaalu, Shaviani, Noonu

Den största och nordligaste Atollen i Maldiverna är delad i fyra områden: Haa Alifu, Haa Dhaalu, Shaviani, Noonu. Det finns ett flygfält på Haa Dhaalu som trafikeras med reguljärflyg från huvudstaden Male som ligger 45 mil söderut. Mycket i området är fortfarande oupptäckt av dykare även om en del expeditionsresor har utforskat delar av Noonu. De maldiviska myndigheterna är nyligen beslutat att detta område ska öppnas för turister, så det väntas byggas hotell och resorts här i framtiden. Men för närvarande så är en liveaboard resa enda sättet att komma till detta fantastiska område.

Baa Atol

Atollen delas av en 3 kilometer bred kanal med stora drop offs och djupt vatten. Det finns många kanaler på den östra sidan som här ett utmärkt utbud av koraller. Här finns en stor möjlighet att upptäcka nya dykplatser då denna atoll fortfarande är relativt outforskad. Idag finns det bara en resort i Sonevafushi på den östra sidan av Baa atollen.

 

Manta Madness
Season: August – October

Day 1 – Pick up and Checkin from 1.00pm at Male Airport
Day 2 – Dive North Male Atoll, cross to Baa Atoll
Day 3 – Baa Atoll Hanifaru Bay Area
Day 4 – Baa Atoll Hanifaru Bay Area, cross to Rasdhoo Atoll
Day 5 – Dive Rasdho Atoll and North Ari Atoll Grey Reef Sharks and Hammerhead Sharks
Day 6 – North Ari Atoll Mantas and night dive on the famous Maaya Thila
Day 7 – North Male Atoll Manta Point, afternoon tour of Male city
Day 8 – Check out at 07.00am and 09.00am, Male Airport

Lhaviyani Atoll

Denna atoll har många utmärkta kanaler. Atollen är ganska smal i den norra änden så dyk kan genomföras på både den östra och västra sidan. Kända områden är Kuredu Express, Fushifaru Thila och The Shipyard, som är en sista viloplats för två japanska fiskefartyg. Här finns endast tre resorter: Kuredu, Komandoo och Guraidhoo.

Gaafaru Falhu

En liten atoll, nästan helt omringad av rev och tre kanaler. Det finns tre kända vrak på norra sidan: Lady Christine, ett forskningsfartyg som sjönk 1974, The Erlangen, ett tyskt lastfartyg som sjönk 1894 och SS Seagull som sjönk 1879. 

North Male Atoll

Belägen centralt i Maldiverna är denna atoll hem åt huvudstaden Male och även den internationella flygplatsen. Dykningen är varierad med bra kanaler både på den östra och västra sidan och här finns även flera Thilas. Kända dykplatser innefattar Lankan Finolhu, där mantor håller till under monsunperioden, Nassimo Thila som är en av öns vackraste platser med mjuka koraller, Banana Reef som är väldigt fiskrikt och HP revet som är en vacker Thila på sydöstra sidan av Male.

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.