indo diving top

Om dykning i Indonesien

Det här området med Indonesien i spetsen erbjuder något av världens högsta artdiversitet med avseende på marint liv. Ingen annanstans har man kunna uppmäta samma djurtäthet och variation. 

diving1

För att kunna förstå till fullo hur exceptionellt detta område är kan man göra en jämförelse med hela Karibien. Där finner du endast 9 % av antalet korallarter och 35 % av antalet fiskarter som du hittar i de indonesiska vattnen!

Anledningen till den massiva skillnaden är att Atlanten fick uppleva en massutrotning av arter under den senaste istiden. De flesta arter utplånades och området har inte lyckats att återhämta sig och uppnå samma artdiversitet som tidigare.

I Indonesien, som är centrat för det triangulära området med den fantastiska mångfalden, kan det marina utbudet göra dig helt mållös när du upplever den för första gången. I vissa vikar och runt små öar kan du hitta fler arter än i hela Karibien sammantaget! Marinbiologerna, Ruide Kuiter och Gerald Allen genomförde 1997 en studie runt ön Flores. De fann hela 1,133 fiskarter bara i Maumere Bay! Detta är fortfarande det största antalet fiskarter som har återfunnits i ett avgränsat område.

diving2

Ett annat exempel som på ett bra sätt beskriver området är Wakatobi med sina 430 fiskarter. I Raja Ampat kunde fiskexperten Gerald Allan räkna 284 fiskarter och 465 korallarter under bara ett dyk. Det är inte så märkligt att Raja Ampat bedöms vara nummer ett i världen avseende artdiversitet.

Andra destinationer i området som är välkända av samma orsaker inkluderar Manado, Lembeh, Komodo, Alor och Banda för att nämna några.

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.