south africa diving expedition

Sardine Run - Världens bästa show!

  • Maximum 10 dykare per båt
  • Hundratals valar, delfiner och fåglar
  • Kombinera dykning med en safari på land 

Titta på videon och blir inspirerad!

 

Wildlife Warning!  Medan vi gör vårt allra bästa för att kunna förse dig med oförglömliga möten med djurlivet, så är naturen per definition väldigt oförutsägbar, så inte ens med ”bait balls” kan möten garanteras.

Föreställ dig tio dykare i en båt och under er finns fler varelser än Östafrikas stora invånarantal, det kan man kalla upplevelse! Med den här resan eftersträvar vi att kombinera Sydafrikas gästvänlighet när den är som bäst, med höjdpunkterna av marina upplevelser. Som vid alla möten med vilda djur så kan inget garanteras, men vi arbetar med de mest erfarna lokala arrangörerna för att se till att när ”Sardine run” sker, så är du på bästa plats.

 

Rutt

Durban / Sodwana Bay / Aliwal Shoal / Port St Johns / Durban

Resväg

DAG 1

Vår förväntan har byggts upp i flera veckor och nu har avresedagen äntligen kommit. Det är dags att åka till flygplatsen och gå ombord planet som avgår mot vår destination, Sydafrika!

DAG 2

Vi landar i Durban, det pulserande hjärtat av KwaZuluNatal. Därifrån kommer vi att åka norrut med buss/bil, ut ur staden genom gröna områden med sockerrör och in i bushen i Zululand. Resan tar ungefär fem timmar, men på fina vägar och med god mat kommer resan garanterat att flyga förbi. Slutdestinationen är Sodwana Bay och lodgen med samma namn. Här möter skog fina stränder och tillgång till det mest sydliga tropiska revet i Afrika.

SODWANA BAY LODGE – HALVPENSION 

DAG 3

Sodwana Bay har en stor marin mångfald med över 20 vackra dykplatser och en mängd stora pelagiska besökare.  Här kan du hålla utkik efter valhaj, ansluta dig till sköldpaddorna som svävar över revet eller ta en närmare titt och uppleva lite ”macro action”. Här spenderar du tre nätter, så njut och håll till godo.

DAG 4

Nu är du tillbaka i båten igen och kan tryggt njuta av att ge dig ut på havet, här spenderas dagen med dykning bland reven. Våra lokala guider är övertygade om att de kommer ge dig den absolut bästa dykupplevelsen. Om du vill ta en paus från dykningen finns möjligheten att arrangera andra utflykter, som en tur på fyrhjuling, ridning eller varför inte en flygtur över bukten (om vädret tillåter) Observera att dessa utflykter inte ingår i ditt paket. 

SODWANA BAY LODGE – HALVPENSION - 2 DYK

DAG 5

Efter ett tidigt sista dyk så bär resan söderut längs kusten. Destinationen är byn Umkomaas där vi utgår från för att ta oss till Aliwal Shoal, tigerhajarnas hemort! Bor gör du på Ellingham resort, beläget precis bredvid dykcentret och här kommer du att njuta av läcker och välsmakande mat och dryck, precis som du kommer att ha vant dig vid, vid det här laget på resan. 

ELLINGHAM RESORTS – FRUKOST – 1 DYK 

DAG 6 & 7

sardine-run2

Dykningen med tigerhajarna görs med experter som vi ibland misstänker vilja spendera mer tid med hajar än med människor, eftersom de spenderar så mycket tid med dem under ytan. Innan dyken hålls en utförlig briefing som informerar dig om ekologin och beteendet kring dessa vackra djur. Dessa briefingar kommer att vara omfattande och oroa dig inte, det finns inget sådant som en dum fråga. På eftermiddagen kommer du dyka på Cathedral vid Aliwal Shoal, ett dyk känt för sina Sandtigerhajar eller ”Raggies” som de kallas lokalt. Varje dag kommer du att göra två dyk, en perfekt uppvärmning för utmaningen som komma skall. 

ELLINGHAM RESORT – FRUKOST- 4 DYK

DAY 8

sardine-run3

Efter frukost och en något latare morgon lämnar du Ellingham och beger dig söderut, mot Wild Coast och Port St. Johns, ditt hem för de nästkommande sju dagarna. Resan tar ungefär fem timmar, men vackra landskap och en del stopp kommer få tiden att flyga förbi igen. Port St. John är en sömning före detta handelsplats som nu besöks mestadels av dykare främst under juni månad.

PSJ RIVER LODGE- FRUKOST

DAY 9 to 13

sardine-run4

Sardine Run betyder fem dagars jagande efter ”bait balls” och slagsmålet om utrymme i vattnet tillsammans med allt annat med en aptit. Syftet med dagarna är att lokalisera bait balls; hundra tusentals silvriga sardiner som trängs tillsammans som en skyddsmekanism mot hundratals hajar, delfiner, sälar, valar och sjöfåglar som följt fisken ända sedan de lämnade sitt lekområde Agulhas Bank, hundratals kilometer söderut. Stimmet av sardiner kan ibland sträcka sig upp till 20 meter i diameter, dessa bait balls är kortlivade och ett lyckat dyk beror på vaksamhet, reaktionshastighet och lite tur förstås. 

En typisk ”Sardine Run” dag.

Vi bor på River Lodge, ett bekvämt lägenhetskomplex beläget i ett skogsrikt områdemed utsikt över floden, en enkel promenad tar dig till stadens centrum. Dagen börjar klockan åtta med en väderkontroll. Sedan går vi ner till båten, sjösätter den i Uzimvubu floden och beger oss mot dess mynning och rätt tillfälle att trots vågorna för att ta oss ut på havet.

Detta är troligtvis en av de mest hektiska ”launch” platsen i världen och måste därför hanteras med extra försiktighet, men som tur är har teamet stor erfarenhet av denna årliga festival som pågår ungefär 100 kilometer längs kusten. Det finns många tekniska utmaningar för att nå framgång, därför är antalet båtar begränsade. 

Väl ute till sjöss tar du på dig delar av utrustningen och inväntar vidare instruktioner. Observatörer skannar nu vattnet efter tecken på att bait balls bildas, då sjöfåglar dyker som pilar ner i vattnet, valar bryter vattenytan och vattnet ser ut att koka.

När platsen är vald manövreras båten på plats och guiden kommer att hoppa i vattnet för att fastställa lämplig typ av dyk. Under denna vecka kommer du att apparatdyka, snorkla och fridyka, allt beror helt på situationen och råden från guiden. Vanliga delfiner, flasknosdelfiner, Bryde´s valar, black tip-, tiger-, bull sharks, och cape fur sälar är de vanligaste arterna här. Med på båten finns lunch, allt för att hålla dina energinivåer på topp. Dagen slutar runt 16.00 när båtarna börjar dra sig hemåt och luften i flaskorna är slut. Även om Port St. John är en lugn plats så är det en bra plats för dykare, BBQ´s finns i överflöd och här brukar dykare samlas för att diskutera dagens äventyr och upplevelser.

PSJ RIVER LODGE – FRUKOST

DAG 14

sardine-run5

Idag packar vi ner vår dykutrustning och nu reser vi norrut till KwaZuluNatal, Durham, den livliga socker och kryddstaden och tyvärr också slutet på expeditionen. Efter en sista frukost åker du med transfer till den internationella flygplatsen där ditt flyg hem väntar.

DAG 15

sardine-run6

Hemkomst med massor av härliga historier att berätta för nära och kära.

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.