south africa diving expedition

Dykning i Sydafrika

Dykningen i Sydafrika är mycket varierande, beroende på temperaturvariationerna från norr till söder, samt det faktum att två hav möts vid sydspetsen av landet.  Från de svalare 8 gradiga vattnet i syd, som är hem för vithajen, till det tropiska 30-gradiga vattnet vid gränsen till Mozambique. En fördel är att du kan uppleva allt detta på en 14 dagars resa utan att känna dig stressad. Med regelbundna resor året runt, har vi bland annat vår högklassiga Teeth & Tusk tur som innehåller det bästa havet och landet har att erbjuda. Du kan också välja att njuta av upplevelsen i din egen takt genom att köra bil uppför kusten. Vägarna utmed kusten i Sydafrika är både säkra och väl underhållna, med hjälp av en GPS kan du enkelt köra denna tur. Läs igenom resten av vår information och låt oss få veta vad som passar dig bäst.

Norr till söder

Sodwana Bay

Detta rev har en otrolig koralltäthet och ett rikt varierande liv av fisk- och kräftarter, där över 1 200 arter har registrerats i området. Förhållanden varierar från idyllisk till utmanande beroende på vind och strömmar. Dykplatserna varierar i djup från 10 meter till större djupen som vänder sig till den tekniska dykaren. Den grundaste upptäckten av en Coelacanth här, som är en förhistorisk tofsstjärtfisk som troddes vara utdöd, sågs i Sodwana på ett djup runt 100 meter. 

Avståndet från centralpunkten Jesser Point, namnger reven i Sodwana Bay. Huvudreven har därför delats upp och kallas Quarter Mile-, 2 Mile-, 5 Mile-, 7 Mile-, och 9 Mile Reef, som vart och ett har sina egna dykplatser. Den biologiska mångfalden i området är imponerande, från makro till stora pelagiska djur. Säsongsbetonade besök fås av knölval och mantor, andra som delfiner, sköldpaddor och valhaj ses året runt. Andra och mindre arter som erbjuds är olika arter av sjöhästar, nakensnäckor, kantnålar och ulk som exempelvis Frogfish. Detta gör det till en perfekt plats för fotografer.

Aliwal Shoal

Aliwal Shoal är ett klippigt rev som är en kvarvarande del av en sandbank cirka 5 km utanför KwaZulu-Natal kusten. Revet är hemvist för många arter av hård- och mjukkorall och ett utbud av tropiska samt subtropiska fiskarter. Området har ett bedårande marint liv som förklarar dess popularitet bland dykare. Aliwal Shoal är speciellt känt för sin stora närvaro av haj, Tiger-, Svartfenad- och Mörkhaj, detta är arterna som i området skapat det kända ”Hajdyket”. På denna dykplats kan du möta upp till 80 hajar på en gång, under ledning av mycket erfarna guider. Sandtigerhajen kommer mellan augusti och november när de samlas för parning. 

Det finns två vrak nära revet som är populära dykplatser.  Det Norska bulkfartyget ”Produce” gick under 1974 och det andra fartyget Nebo sjönk 1884. Aliwal ses som en strålande plats för dykare som söker lite äventyr, då man aldrig vet vad som finns runt hörnet.

Protea Banks

Protea Banks finns 7,5km ut i havet från Shelly Beach. Detta rev ligger på ett djup mellan 27 och 40 meter och är ungefär 6 km långt och 800 meter brett. Mestadels är det en sandbank bestående av fossiler och som kommer upp från 60 meter. I generationer har lokala fiskare funnit sin fångst här. Dykare besöker gärna revet för att komma ansikte mot ansikte med hajar. Det är rankat som ett av världens bästa hajdyk. Protea Banks är också ett av de tonfisk-rikaste vattnen i världen, och det förklarar förekomsten av tjurhajar som kan ses här medan de patrullerar efter föda.  

Flerhornig hammarhaj ses också simma utmed revet i stim med hundratals individer om du har tur.  Även om den generellt är skygg så ses också Stor hammarhaj då och då i området. På toppen av allt detta finns också den magnifika tigerhajen.  Denna perfekt byggda hajen med sin karakteristiska randiga teckning imponerar med sin närvaro i Protea.

Sardine Run

Agulhas Bank vars breda grund sträcker sig 250 km söderut från Cape Agulhas, är den officiella delningspunkten mellan Atlanten och Indiska oceanen. Hit kommer varje år miljontals av sardiner för sin lek. Denna stora massa av sardiner följer den varma strömmen som flyter norrut, på Sydafrikas ostkust upp mot Durban. Under sin förflyttning attraherar denna enorma mängd sardiner, jägare från alla tänkbara marina djurgrupper. Valar, hajar, delfiner, sälar och sjöfåglar, alla kommer till festen! Dessa djur tvingar sardinstimmen till att packa ihop sig i täta ”bait balls” som kan bli upp till 20 meter i diameter.  

Kortfattat, detta är den mest spektakulära dykningen i Afrika, kanske i världen. Port St Johns är en lugn liten fiskeby som ligger på kusten som passande benämns Wild Coast. Härifrån och mot Waterfall Bluff leder Scuba Travel våra Sardine Run expeditioner. I vatten som gjorts kända av Blue Planet filmer och som tagit oss närmare det som ibland kallas ”det största stimmet på jorden”.

Great White Sharks

Känt som den ”hetaste platsen” för vithajsdykning i bur, erbjuder Sydafrika oöverträffade möten med ett av världens mest fruktade rovdjur. Deltagande gäster får en grundlig genomgång rörande säkerhet och vad man kan förvänta sig under upplevelsen, liksom en biologisk bakgrund om vithaj. Restiden ut till Dyer Island är ca 20 minuter, med ytterligare 10 minuter till grunden. Platsen man ankrar på beror på var hajarna befinner sig. Erfarna experter och forskare kommer att lära dig att se skillnad mellan hanar och honor, samt att identifiera specifika individer på sin unika ryggfena och sina ärr. Dykarna befinner sig ca 20 minuter åt gången i buren, beroende på temperatur, väder och tid får du gå ner så många gånger du vill. Glöm bara inte att hålla fingrarna på insidan!

Cape Town

Cape Town är känt för mycket bra kallvattendykning, med några mycket unika arter. kamtandhajen, Seven Gill Cowshark är en förhistorisk topp predator som ses regelbundet på en av dykplatserna. Här lägger sig båten i en kanal med ca 12 meters djup och du går ner till sandbotten och väntar på att hajarna skall närma sig. De simmar långsamt fram och tillbaks i kanalen som går i en nord–sydlig riktning. Hajarna passerar dig på en armslängds avstånd medan du är knästående på sandbottnen. Öronsälar som finns här är marina djur som fascinerar, de är nyfikna och tillräkligt lekfulla för att närma sig dykare. Sälarna visar ofta upp "undervattens-hydrobatik” och gör utfall mot dykarna, innan de snabbt viker av i sista sekunden. De lever i kolonier som kan variera från några få hundra upp till tiotusentals individer.

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.